Gyakran ismételt kérdések

1. Az egyes vizsgálatokhoz milyen és mennyi vért küldjünk a laborba?

Minden vizsgálathoz megfelelő csövet szükséges küldenünk.

  • Biokémiai, szerológiai, endokrinológiai vizsgálatainkat natív (piros kupakos) vagy szérum-szeparátoros (sárga kupakos),
  • hematológiai és egyes PCR vizsgálatokat EDTA-s (lila kupakos),
  • a véralvadási vizsgálatokat citrátos csőből (kék kupakos) tudjuk elvégezni.

Mindig törekedjünk a lehető legtöbb minta levételére (minimum 2-3 ml). Citrátos vér esetében nagyon fontos, hogy a vér-citrát arány megfelelő legyen, így igyekezzünk a csövet jelig tölteni. Amennyiben nagyon kevés vért tudunk levenni, célszerű azt heparinos (zöld kupakos) csőbe küldeni, abból a hematológiai és a biokémiai vizsgálatokat is el tudjuk végezni.

Molekuláris vizsgálatok esetében Anaplasma, FeLV, FIV, Babesia, Dirofilaria diagnosztikához EDTA-s vér, Mycoplasma, Herpesz-vírushoz vattapálca (transzport nélkül), hüvelyváladék vagy sperma, esetleg tasakváladék, FIP (macska koronavírus), Giardia, és Parvovírus esetében bélsár, Szopornyica, Leptospira gyanúnál lehetőleg sterilen vett vizelet szükséges.

Bélsár vizsgálatokhoz, mikrobiológiai tenyésztéshez minden esetben szükség van transzport táptalajos vattapálcára és natív mintára, váladékok esetében natív vattapálcára is.

Bőrkaparékok vizsgálatához szükség van kitépkedett szőrszálakra és hámkaparékra, ehhez steril szikével kaparjuk meg a bőr felületét, amíg az első vércsepp/savó megjelenik, és tegyük szikét egy steril csőbe.

Citológiai kenetvizsgálat esetében szükség van natív minta küldésére steril csőben, esetleg fecskendőben. Amennyiben csak kenetet tudunk küldeni, azt szélesszük tárgylemezre, és fixáljuk abszolút alkohollal. Hogy a minta ne sérüljön, tegyünk a 2 tárgylemez köré hurkapálcát, és tekerjük leukoplaszttal körbe, így nem csúszik el és a 2 tárgylemez nem ragad össze.

FIGYELEM: a tárgylemezt ne fessük meg és ne fedjük le fedőlemezzel.

2. Vérvétel után hogyan tároljuk a mintát?

Amennyiben van rá lehetőség, még a rendelőben célszerű a mintát lefugálni és fecskendővel eppendorfba átszívni, vagy szérumszeparátoros cső esetében fugálni és benne hagyni. Amennyiben nem áll rendelkezésre centrifuga, fél-1 órát állni hagyjuk ülepedni, majd szívjuk át egy másik csőbe. Előző esti vérvétel esetén az EDTA-s csövet célszerű betenni 4 fokos hűtőbe, szérumot pedig lefagyasztani -20 fokra.