Csontritkulás csomag

Vizsgálat díja: 21.800 Ft

A vizsgálat költségén felül külön vérvételi díj kerül felszámításra, amely mintavételi pontonként változhat. Az aktuális vérvételi díjakról tájékozódjon az egyes mintavételi pontok leírásánál.

Mire jó a vizsgálat / miért fontos, hogy elvégezze?

A csontritkulás hátterében életmódbeli (nem megfelelő minőségű ételek fogyasztása, mozgáshiány) illetve egészségügyi probléma vagy gyógyszeres kezelések állhatnak (hypertireosis, étkezési rendellenességek, kemoterápia, különböző gyógyszerek szedése). Csontritkulás csomagunk nem az állapot igazolásában vagy kizárásában segít, hanem annak okára világít rá, az eredmények bírtokában hatékony terápia kezdhető.

Mi ez a betegség? / Kinek jó ez a vizsgálat?

A csontritkulás, a közhiedelem ellenére nemcsak a nőket, hanem a férfiakat is érintő betegség, mely 40 éves kor felett alakul ki. A csontritkulás sokáig nem okoz tüneteket, majd hátfájás, magasságcsökkenés, súlyosabb esetben csonttörés világít rá a betegséfre. A prevenció a csontritkulás esetében is igen fontos, a rendszeres szűrővizsgálattal (vérvétel és csontsűrűség mérés) a betegség kialakulása megelőzhető, vagy a folyamat lassítható.

Mit tartalmaz a vizsgálat?

Vizsgálatok: vérkép, Kalcium, Magnézium, Foszfor, Alkalikus foszfatáz ALP, D vitamin, Parathormon, Oszteokalcin, β-Crosslaps, Vizelet kalcium, Vizelet foszfát, Kreatinin, eGFR.

Hogyan készüljön a mintavételre?

Amennyiben más vizsgálatot vagy csomagot nem vesz igényben, abban az esetben csontritkulás csomagunkban szereplő vizsgálatokat az étkezés nem befolyásolja. A vérvétel előtt könnyű reggeli és folyadékfogyasztás megengedett. Ha egyéb vizsgálatot is szeretne, kérjük, tájékozódjon annak vérvételi kritériumairól. Kérjük, hogy a vizeletvizsgálathoz reggeli első vizeletet hozzon magával.

Hogyan végezzünk a vizsgálatot? Mennyi időt vesz igénybe?

A csomagban található vizsgálatokhoz vénás vérre és vizeletmintára van szükség. A vizeletvizsgálathoz legjobb a reggeli, első vizelet, de lehetőség van a vérvételi pontunkon is a mintavételre. A vérvételi pontunkon töltött idő körülbelül 15 perc.

Mikorra kapja meg az eredményt?

A csomagban lévő vizsgálatok nagy részének elkészülési ideje a minta laboratóriumunkba való érkezését követő 1-2 munkanap. A lelet a validálás pillanatában az EESZT rendszerébe kerül fel, mely az ügyfélkapun keresztül elérhető, illetve online érkezik e-mail-ben éjszaka. A hosszabb vállalási idővel rendelkező vizsgálatok elkészülésekor újra érkezik a fent említett módokon az eredmény. A vállalási időkről itt tájékozódhat.

További tudnivalók a betegségről

Csontritkulás – oszteoporózis

Szervezetünket többféle szövet alkotja. A szövetek sejtekből és sejtközötti állományból épülnek fel. A sejtek az életünk folyamán folyamatosan képződnek és elhalnak. Az életünk elején a sejtképződés fokozottabb, majd ez a folyamat az idő múlásával megváltozik, és a sejtek képződése lelassul. Ugyan ezen körforgás jellemző a csontszövetre is. A csont ezzel az anyagcserefolyamattal alkalmazkodik a környezet megterheléséhez. A csonttömeg csúcsát körülbelül 30 éves korunk körül érjük el.

Csontritkulásról akkor beszélünk, amikor a szövet lebontása nagyobb mértékű, mint annak képződése. A csontritkulás megelőzését a csontépülés fokozásával lehet, mely fizikai aktivitással és megfelelő mennyiségű kálcium és fehérje bevitellel érhetjük el.

A csontszövet az egyedüli kötő- és támasztószövet, ahol a sejtközötti állomány mineralizálódik. Így lesz rendkívül kemény és ellenálló szövet, amely alkalmas arra, hogy szervezetünk támasztóváza legyen. A csont alapállományának fontos része a beépülő a kálcium-foszfát, mely ott elraktározódik. Ezek az elraktározott ásványi anyagok mobilizálhatóak a szervezet számára, a vérbe kerülve a szervezet különböző területein biztosítja az ionok megfelelő koncentrációját.

A csontképzéshez nélkülözhetetlen anyagok

A csontanyagcsere egy igen komplex folyamat, melyben vitaminoknak, ásványi anyagoknak, hormonoknak van kulcsfontosságú szerepe és az anyagcserét befolyásolja azok aránya találhatóak meg a szervezetben, a vérben, illetve választódnak ki a vizelettel és széklette. A kálcium, foszfor és magnézium szervezetünk számos életfontosságú folyamatának résztvevői, mégis leginkább csontjaink felépítéséhez van rájuk szükség.

A csontritkulás kialakulásnak okai

A csontritkulás esetében megkülönböztetünk elsődleges és másodlagos oszteoporózist. Az elsődleges esetnek két fajtája is ismert. Az első a nőket érintő posztmenopauzális, míg a másik a mindkét nemet érintő szenilis (öregedéssel összefüggő) csontritkulás. Mindkét fajtánál a hormonális változások állnak a háttérben. A másodlagos oszteroporózis pedig a ritkábban előforduló, egyéb betegséghez társuló forma.

Kialakulásának okai:

 • öröklött és alkati tényezők
 • életmódbeli tényezők
 • környezeti tényezők (pl légköri ólomszennyezés)
 • hormonváltozás
 • ösztrogénhiánnyal kapcsolatos problémák
 • D-vitamin, Kálcium hiány
 • egészségtelen életmód
 • bizonyos gyógykezelések (kemoterápia), gyógyszerek használata

Csontritkulás kockázatai:

 • Látszólag öröklődik, anyai ágon.
 • Nők esetében négyszer nagyobb a csontritkulás kialakulásának kockázata
 • Csontritkulás fiatalabb korban is jelentkezhet, a legveszélyeztetebbek mégis a 50 év feletti nők.
 • Az alacsonyabb és vékonyabb testalkat, illetve az 50 év feletti fogyás esetén nagyobb a kockázat a betegség kialakulására férfiak és nők esetében egyaránt.
 • A dohányzás esetén (aktív és leszokott dohányosoknál egyaránt) a csontsűrűség alacsonyabb.
 • Bizonyos gyógyszerek (pl: szteroid, pajzsmirigygyógyszerek, savközömbösítők) rendszeres szedése növeli a csontritkulás kialakulásának esélyét.

Csontritkulás tünetei

A csontritkulás kimondott tüneteket nem okoz. Az évek során jelentkező hátfájás, magasságcsökkenés, görnyedt tartás jelentkezése jelezheti a csontszerkezet csökkenését. Súlyos esetben spontán csonttörés történhet.

Csontritkulás diagnózisa

A diagnózist több vizsgálat együttes értékelésével lehet felállítani. Speciális laborvizsgálatok mellett csontsűrűségmérés és röntgenvizsgálat készül. A laboratóriumi vizsgálatnak az oszteoporózis kialakulásának okainak felderítésében és a másodlagos csontritkulás kizárásában van nagy szerepe.

Kezelés és prevenció

A csontritkulás kezelésében a gyógyszeres terápia mellett nagy szerepet kap az életmódváltás és a prevenció. rendszeres vérvizsgálattal a D-vitamin és kálcium szint ellenőrizhető és alacsony érték esetén pótólható. Továbbá a kevesebb foszfor tartalmú étel, alkohol fogyasztás, illetve több növényi eredetű ösztrogén bevitele ajánlott, mellette rendszeres testmozgás bevezetése segíthet a csontsűrűség fenntartásában, a csontok erősítésében.

Kérjen ajánlatot online!

Hematológiai, kémiai, szerológiai, mikrobiológiai, PCR , citológiai és szövettani laborszolgáltatás
állatorvosok részére

Amennyiben van rá lehetőség, még a rendelőben célszerű a mintát centrilefugálni és fecskendővel eppendorfba vagy másik natív csőbe átszívni, vagy szérumszeparátoros cső esetében a mintát centrifugálni és benne hagyni.

Amennyiben nem áll rendelkezésre centrifuga, fél-1 órát állni hagyjuk alvadni, majd szívjuk át egy másik csőbe. Aznapi vérvétel esetén az EDTA-s és a natív csöveket célszerű betenni 4 fokos hűtőbe, az előző esti szérumos csőbe vett mintákat pedig lefagyasztani -20 fokra.

Minden vizsgálathoz megfelelő csövet szükséges küldenünk.

 • Biokémiai, szerológiai, endokrinológiai vizsgálatainkat natív (piros kupakos) vagy szérum-szeparátoros (sárga kupakos),
 • hematológiai és egyes PCR vizsgálatokat EDTA-s (lila kupakos),
 • a véralvadási vizsgálatokat citrátos csőből (kék kupakos),
 • a glükóz vizsgálatokat Na-Fluoridos csőből (szűrke kupakos) tudjuk elvégezni.

Mindig törekedjünk a lehető legtöbb minta levételére (minimum 2-3 ml). Citrátos vér esetében nagyon fontos, hogy a vér-citrát arány megfelelő legyen, így igyekezzünk a csövet jelig tölteni. Amennyiben nagyon kevés vért tudunk levenni, célszerű azt heparinos (zöld kupakos) csőbe küldeni, abból a hematológiai és a biokémiai vizsgálatokat is el tudjuk végezni. Amennyiben kérdés merül fel a szükséges csövekkel kapcsolatban, úgy keressék laboratóriumi munkatársainkat.

Molekuláris vizsgálatok esetében Anaplasma, FeLV, FIV, Babesia, Dirofilaria diagnosztikához EDTA-s vér, Mycoplasma, Herpesz-vírushoz vattapálca (transzport nélkül), hüvelyváladék vagy sperma, esetleg tasakváladék, FIP (macska koronavírus), Giardia, és Parvovírus esetében bélsár, Szopornyica, Leptospira gyanúnál lehetőleg sterilen vett vizelet szükséges.

Bélsár vizsgálatokhoz, mikrobiológiai tenyésztéshez minden esetben szükség van transzport táptalajos vattapálcára és natív mintára, váladékok esetében natív vattapálcára is.

Bőrkaparékok vizsgálatához szükség van kitépkedett szőrszálakra és hámkaparékra, ehhez steril szikével kaparjuk meg a bőr felületét, amíg az első vércsepp/savó megjelenik, és tegyük szikét egy steril csőbe.

Citológiai kenetvizsgálat esetében szükség van natív minta küldésére steril csőben, esetleg fecskendőben. Amennyiben csak kenetet tudunk küldeni, azt szélesszük tárgylemezre, és fixáljuk abszolút alkohollal. Hogy a minta ne sérüljön, kérjük, hogy a tárgylemezt tegyék tárgylemeztartóba, így a 2 tárgylemez nem ragad össze.

FIGYELEM: a tárgylemezt ne fessük meg és ne fedjük le fedőlemezzel.