Az étel minősége és mennyisége a kisállatoknál is nagyon fontos szempont. A nem megfelelő táplálék sok betegség kialakulásának oka is lehet. Bár a pancreatitis összetett oktanú, mégis a zsíros vagy csontos ételek fogyasztása után gyakrabban jelentkező betegség, mely kutyáknál gyakrabban fordul elő, mint macskáknál. A korai diagnózis a kezelés mielőbbi elkezdése miatt igen fontos.

A hasnyálmirigy kettős elválasztású mirigy, mely emésztőenzimeket, illetve belsőelválasztású hormonokat termel, amely a vércukorszint szabályozásban játszik nagy szerepet. Amennyiben a szerv károsodik, akkor a sejtek csökkent működése nem tudják a szervezet belső egyensúlyát fenntartani.

Igen sok hajlamosító tényező van, ami hozzásegít a betegség kialakulásához, ilyen például az elhízás, cukorbetegség, hasi trauma vagy a maga vér kalcium szint, a leggyakrabban viszont a zsíros (csirke- vagy kacsabőr, zsíros sertéshús) vagy csontos ételek idézik elő a betegséget.

A betegség kutyáknál-macskáknál

A kutyák és macskák esetében más a kórkép. A kutyáknál sokkal tünetgazdagabb a betegség lefolyása, a hirtelen fellépő hányás, erős hasi fájdalom, gyengeség, enyhébb hasmenés megjelenése miatt az állatok hamarabb kerülnek állatorvoshoz. Ezzel szemben a macskáknál hullámzó bágyadtság, étvágytalanság, esetleg láz vagy sárgaság jelentkezik, így a gazdák csak hosszabb idő elteltével keresik fel az állatorvosukat.

Laborvizsgálatokkal a helyes diagnózisért

A pancreatitis diagnosztikájában a fizikális vizsgálaton túl a részletes laborvizsgálat, illetve a hasi ultrahang játszik igen fontos szerepet.

A hasnyálmirigy működése megítélhető a vérplazma tripszinogéntartalma alapján. A tripszinszerű anyagok (trypsine like immunoreactivity, TLI) mennyisége élettani esetben is mérhető a vérplazmában, ugyanis a tripszinogének a hasnyálmirigy mirigyhámsejtjeiből átdiffundálhatnak a vérpályába az érfalakon keresztül. Csökkent hasnyálmirigy-működés (exocrin pancreas insufficientia, EPI) esetén az élettani értéknél jelentősen kisebb TLI-értékek mérhetők.

A hasnyálmirigy-gyulladás heveny formájában az érfalak permeabilitása növekszik, a pancreasból aktív tripszin is kerülhet a vérpályába, így nagyobb TLI-koncentrációt mérhetünk.

A lipáz legnagyobb hányada a pancreasban termelődik, kis mennyiségben a gyomor és a bél mucosasejtjei is termelik. A vesén át (5O-60%-ban) és az epeutakon keresztül is (40-50%-ban) ürül. Diagnosztikai jelentősége az akut pancreatitis megállapításában van.

Akut pancreatitisben a lipázaktivitás mindig meghaladja az 1000 U/I-t. Az aktivitás fokozódása a betegség súlyosságával nem arányos. Akut abscedáló pancreatitisben kórhatározó lehet. Krónikus recidiváló pancreatitisben az aktivitás érték növekedése csekély. Pancreasfibrosisban és juvenilis acinusatrophiában (exokrin pancreas insufficientia, EPI) a lipázaktivitás meghatározásának nincs szakmai indoka. Veseelégtelenségben is fokozott lipázaktivitás-értékekre számíthatunk, de a lipáz aktivitását a vesefunkció kevésbé befolyásolja, mint az amilázét.

Az amiláz nem egységes enzim, izoenzimjeit a nyálmirigyek, a hasnyálmirigy és az intestinalis mucosasejtek termelik. Elektroforézissel különbséget lehet tenni az izoenzimek között, de a rutindiagnosztikában erre nincs szükség. Az amiláz döntően (kb. 80%-ban) a vesén keresztül ürül. Az amilázaktivitás mérése a hasnyálmirigy egyes betegségeinek (pancreatitis, pancreastumorok) diagnosztikáját segíti.

Az amilázaktivitás kórosan megnövekedett értékű akut pancreatitisben, krónikus rekurrens pancreatitis esetében. Az aktivitásnövekedés sajátos oka a makroamiláz megjelenése a szérumban, ami kórosan nagy immunglobulin-tartalom esetén fordulhat elő. Ilyenek a poliklonális gamopathiák (pl. FIP, autoimmun kórképek) vagy a monoklonális gamopathiák (pl. lymphosarcoma, myeloma). Az amiláznak az immunglobulinokhoz való kapcsolódása eredményeképpen nagy molekulatömegű komplexek képződnek, ami az enzim filtrációcsökkenését idézi elő a vesében. A jelenség nagy – a klinikai tünetek és egyéb vizsgálati leletek sorába be nem illeszthető – amilázaktivitást okoz.

Biztos diagnózis a pancreas specifikus lipáz vizsgálattal, cPli (Canine Pancreatic Lipase Immunoreactivity), fPli (Feline Pancreatic Lipase Immunoreactivity) méréssel kapható. Ez a specifikus lipáz csak a kutyák és macskák hasnyálmirigy szövetében található meg. A hasnyálmirigy gyulladás megnövekedett mennyiségű pankreáz lipáz kibocsátását eredményezi a vérkeringésbe, így az emelkedett koncentráció detektálása a hasnyálmirigy gyulladását jelenti.

A diagnózis felállításához a hasi ultrahang vizsgálat is elengedhetetlen, mivel kutyák esetében a pancreatitis gyakran társul hashártya-gyulladással.

Az időben diagnosztizált betegek megfelelő terápiával kezelve és speciális diéta betartásával 1 hét alatt tünetmentessé válhatnak. Ellenkező esetben súlyos, akár életveszélyes állapot is kialakulhat.